zaterdag, februari 19, 2011

Doortrainen of juist rust

Er heerst weer griep. Het staat in de kranten, je hoort het op de radio en je merkt het om je heen. Hoestende mensen en schoolklassen die maar half gevuld zijn. Zoals Peter Fox in zijn nummer Stadstaffe zingt; "du bist nicht fit" geldt helaas nu ook voor mij. De hele week al wat half. Dinsdag en donderdag wel gelopen maar op een zeer laag tempo. Tja, en wat is dan verstandig? Thuis blijven of toch rustig door trainen? Sporten versterkt toch juist je afweersysteem?

De eerste vraag, heb je griep of een verkoudheid. Verkoudheid is een infectieziekte die door verschillende virussen veroorzaakt kan worden. Deze ziekte kenmerkt zicht door moeheid, loopneus, keelpijn of schorre keel. Griep is ook een virusinfectie, maar wordt veroorzaakt door een bepaald soort virus, namelijk het infuenzavirus. Het leidt tot hevigere symptonen die meestal ook het gehele lichaam treffen, zoals koorts (39-40 graden), een gevoel van algehele vermoeidheid en echt ziek zijn, rillingen, spierpijn, hoofdpijn, hoesten.


Een snelle manier om erachter te komen of doortrainen wel of niet verantwoord is, is de zogenaamde neck-check. Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, keelpijn en geen koorts), dan is sporten toegestaan. De eerste 2 tot 3 dagen wel op een lager pitje. Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn in armen en benen e.d., dan is het advies om niet te sporten.

Vuistregel, voor iedere ziektedag 2 dagen niet sporten. Het idee om de ziekte er uit te zweten is een fabeltje. Wel doortrainen  is het effect van de training te verwaarlozen. Er bestaat zelfs kans overtraind te raken omdat je zieke lichaam de trainingsarbeid nog niet aan kan.
(bron: dr. Fred Hartgens, sportarts Maastricht)

Van bovenstaande wil een loper eigenlijk niks weten. Het zit nou eenmaal in het systeem van om toch die training te willen volgen, kilometers maken en sterker of sneller worden.
Niks rust of uitzieken. Past niet in mijn schema. Dit geldt ook voor mij. Toch donderdag weer gaan lopen, het valt allemaal wel wat mee en het gaat wel weer. En dat viel tegen. Nu toch maar verstandig zijn en even een paar dagen rust.....dan volgende week weer rustig de trainingen oppakken....

1 opmerking:

  1. Snif snif... Ik zit hier ook met een verkoudheid. Mooi klote, maar nettals jou EN gelukkig geen klachten onder de nek ga ik lekker door

    BeantwoordenVerwijderen