maandag, november 14, 2011

Wat heeft een Keniaan wat ik niet heb...

Vorige week stond er op de laatste pagina van de Pers een mooi verslag over hardlopende Kenianen. Niet verwonderlijk natuurlijk als die zondag daarvoor een Keniaan in New York de marathon won. En een maand daarvoor Patrick Makau de marathon van Berlijn in een nieuw wereld record. De Kenianen heersen dit jaar op de marathon en zijn verantwoordelijk voor de 20 snelste tijden en ook nog eens gelopen door 16 verschillende lopers. Haile Gebresalassie was in 2008 de laatste niet-Keniaan die de snelste tijd noteerde.

Wat hebben die Kenianen wat wij niet hebben? Ze hebben in ieder geval de juiste mentaliteit. Ze zijn gedreven en elke Keniaan denkt dat hij wereldkampioen kan worden. Vaak is het voor hun ook de enige uit weg naar een "betere" wereld, een ontsnapping aan de armoede. Natuurlijk wordt er ook gefluisterd over doping, maar de winnaar wordt toch altijd op doping gecontroleerd? Dan zou er allang wat gevonden moeten worden. Ook een uitspraak die Lance Armstrong ooit deed om zijn verdachtmakingen tegen te gaan.

In ieder geval is één ding aangetoond. Een 16-jarige Keniaan heeft 18.000 mijl voorsprong op een leeftijd genoot uit de Westerse wereld. Gewoon, door naar school te lopen of door op het land een avondmaal te verzamelen. Ze hebben geen zittende levensstijl. Geen files van auto's voor de school, door ouders die hun kinderen naar school brengen.

Daarnaast hebben Adidas en Nike loopscholen opgezet in het Afrikaanse land. Hierdoor wordt nog proffessioneler getraind, trainen ze het hele jaar door erg hard en drinken ze tegenwoordig sportdrank in plaats van water. En omdat een wegwedstrijd meer geld oplevert dan een baanwedstrijd kiezen talentvolle atleten sneller voor een carriére als marathonloper. In de kracht van hun leven kiezen ze voor een marathon, terwijl de gemiddelde leeftijd van de (marathon) lopers in Nederland richting de 40 is. We zullen er volgens mij aan moeten wennen, dat tijdens de lange duurlopen de Kenianen, maar ook Ethiopiers,  de dienst uit maken.

Mijn kinderen gaan in ieder geval vanaf morgen lopend naar school....

1 opmerking:

  1. Bovendien hebben zij van nature meer langzame spiervezels, waardoor zij al geboren lopers zijn. Iets met evolutie?!?!

    BeantwoordenVerwijderen