vrijdag, juli 27, 2012

Rozijnen als sportvoeding


Hardlopers die tijdens een training of wedstrijd extra energie willen binnenkrijgen hebben net zo veel aan een paar doosjes rozijnen dan aan een prijzig product uit de sportspeciaalzaak. Sportwetenschappers van de University of California in Davis hebben goed nieuws voor zuinige - en gezondheidsbewuste - hardlopers.

In 2007 publiceerden onderzoekers van San Diego State University een onderzoek waarin rozijnen net zoveel positief effect hadden op de prestaties van wielrenners dan sportgels. Dat was verrassend, want rozijnen hebben een lagere glycemische index dan gels. Kennelijk zijn snelle koolhydraten, die snel in het bloed komen en de insulinespiegel omhoog jagen, toch niet zo goed voor duursporters als producenten van sportvoeding ons vertellen.

Sportwetenschappers van de University of California deden dat onderzoek uit 2007 nog eens over - maar dit keer met hardlopers in plaats van wielrenners, en met Clif Shot Bloks in plaats van een sportgel. De onderzoekers lieten 11 getrainde lopers 3 keer achtereen eerst 80 min rennen op een treadmill met een intensiteit van 75 procent van hun maximale zuurstofopname. Onmiddellijk daarna moesten de lopers zo snel mogelijk een afstand van 5 km afleggen.

Op het moment dat de proef begon en na elke 20 min kregen de proefpersonen of een beetje water, of 3 Clif Shot Bloks, of 30 gr rozijnen. Zowel de portie Clif Shot Bloks als de portie rozijnen leverden 100 kcal en 24 gr koolhydraten. De koolhydraten in de rozijnen bestonden voor de helft uit glucose en voor de andere helft uit fructose, in Clif Shot Bloks zaten maltotriose [een trisaccharide met een glycemische index van 67], maltose [de razensnel opneembare disaccharide in bier met een glycemische index van 105], glucose en fructose.  
De rozijnen [Raisin] zorgden voor de scherpstetijden tijdens de 5 km-loop, maar het verschil met de tijden na inname van Clif Shot Bloks [Chews] was niet statistisch significant. Zowel rozijnen als Clif Shot Bloks zorgden voor betere tijden dan water, en voor een wat hogere hartslag [HR].

Je verbrandt na inname van rozijnen wat meer lichaamsvet en wat minder ingenomen koolhydraten dan na inname van Clif Shot Bloks, aldus de onderzoekers.
Tijdens de 80 min-loop steeg na inname van de rozijnen de concentratie creatine-kinase in het bloed ietsiepietsie meer dan na inname van de Clif Shot Bloks. Dat wijst op een beetje meer spierschade. De onderzoekers tasten in het duister over de oorzaak daarvan.
De proefpersonen merkten daar trouwens niets van. Ze rapporteerden evenveel spierpijn na de test met Clif Shot Bloks als na de test met rozijnen.


"Ingestion of a natural food product, raisins, had similar performance effects as a commercial sports product in chews and both products improved running time trial performance over water only", concluderen de onderzoekers.

Nu werk ik toevallig in een groothandel waar we wel "iets" met rozijnen doen.....dat worden dus top  tijden de komende tijd....




3 opmerkingen:

  1. Echt een heel leuk blog met heel veel leuke interessante informatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sluit me volledig bij jou aan Marieke. Het is een zeer interessante blog met zeer goede informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant dat je rozijnen gebruikt als sportvoeding. Is dat ook het enigste wat je gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen